So vodene vadbe res varne?

Avtor: 25. septembra, 2019Članki

So, če ste tudi na vodeni vadbi obravnavani kot individum 🙌

Zakaj je to tako pomembno? 💯

Ljudje smo si različni, imamo različna telesa in vsako telo piše svojo zgodbo. Nismo vsi isti. Imamo različne omejitve, ki so odvisne od naše drže, zdravja in telesne postavitve.

To pomeni, da ni enotnega pravila za vse. So določena pravila glede izvedbe posameznih vaj. Kako se bo gib izvedel pa je odvisno od preddispozicije vsakega posameznika.

💯 Zato je pomembno, da skozi vadbo ohranjamo fokus in poslušamo telo, ki nam sporoča kaj mu paše in kaj ne.

Pa podajmo konkreten primer pri počepu, ki je zelo kompleksna in zahtevna vaja, če jo izvajamo kontrolirano in pravilno.

❗️ Vsak izmed nas bo počep naredil drugače in to je tudi prav. Pomembno pa je, da upoštevamo določena navodila, da vajo izvedemo pravilno.

✅ pomemben je položaj medenice, da ohranimo nevtralen položaj,
✅ da je teža kar se da porazdeljena po celem stopalu,
✅ pozicija kolen, in seveda drža celotne hrbtenice – da ohranjamo naklon hrbtenice glede na našo stabilnost.

In prav zaradi vseh teh faktorjev bo počep glede na vsakega posameznika različen in prav tako bo različna globina počepa.

Ravno zaradi vseh zgoraj navedenih podatkov je pomembno, da se na vodenih vadbah ves čas opozarja vsakega posameznika, da izvede vajo kar se da pravilno in se ga pri tem tudi popravlja in opozarja.

💯 In tako je tudi pri vseh drugih vajah, ki jih izvajamo na vodenih vadbah. Opažamo, da se vedno več poškodb in napačno naučenih gibalnih vzorcev ustvarja prav na vodenih vadbah, ki so preveč hitre in intenzivne, da bi vsak posameznik lahko ohranjal fokus, da vajo izvede pravilno in z občutkom.

❗️  Zato izbirajte pametno. Gre se za vaše telo, ki je eno in edino. Gre se za vaše zdravje. In gre se zato, da hodite na vadbe, da postajate boljši, bolj gibljivi, bolj močni in da odpravljate svoje nepravilnosti in bolečine, ne pa da dodatno potencirate še naprej vaše nepravilne gibalne vzorce.

Tega se v Centru Celote zavedamo in se trudimo po svojih najboljših močeh.

Predvsem pa bo počasi treba spremeniti miselnost, da se telesa oblikujejo samo na vadbah na katerih je visoka intenzivnost in švicanje v potokih. Ne bo ravno držalo. Veliko več boste naredili zase in za svoje telo, če se boste prvo naučili počasi in vztrajno pravilnih gibalnih vzorcev in nato izbirali vadbe na katerih boste lahko držali fokus na pravilni izvedbi.

Ne gre iz danes na jutri. To je tek na dolge proge in to je naložba za katero vam bo telo neizmerno hvaležno.

Imamo eno telo in zasluži si le najboljše saj je naše glavno orodje. 

Pusti sporočilo