Kosilo: Hitro, zdravo, okusno

Avtor: 5. marec, 2019 Članki

Obstaja veliko različnih načel prehranskega svetovanja, ki govorijo o tem, kako pravilno začrtati svoj obrok.
Najbolj smiselno je, da naš krožnik vsebuje Beljakovine, Zelenjavo, Maščobe in/ali Ogljikove hidrate.

📍 Od beljakovin je odvisno naše zdravje kosti, mišic, presnove in imunskega sistema.
📍 Zelenjava je odličen vir mikro hranil, vitaminov, mineralov.
📍 Maščobe in Ogljikovi hidrati dajejo našemu telesu gorivo.

Današnje kosilo vsebuje vse tri komponente

  • Pečena Piščančja prsa (B)
  • Riževi polpeti (OH)
  • Brokoli in solata (Zelenjava)

“Piščanec je eno od živil, ki se najpogosteje znajdejo na domačem meniju, saj je preprost za pripravo, vsebuje veliko za telo nujno potrebnih beljakovin, poleg vsega pa je lahko še izjemno okusen. Piščančja in puranja prsa brez kože so verjetno najbolj razširjen vir beljakovin pri športnikih in ljudeh, ki hujšajo. Vsebujejo vse esencialne aminokisline in izredno malo maščob.”

“Brokoli vsebuje večje količine vitaminov A, B6, C in K, prehranskih vlaknin, folne kisline, kalija, selena, mangana, fosforja,…  Več brokolija na tvojem krožniku pomeni tudi več zdravja! Z rednim uživanjem brokolija pripomoreš k razstrupljanju telesa, bolj zdravi in sijoči koži, si urediš prebavo in zbistriš vid.”

“Za svoje zdravje se imajo po mnenju zahodnih strokovnjakov, Azijci v veliki meri zahvaliti prav rižu. Riž, ki je bogat s kompleksnimi ogljikovimi hidrati in rastlinskimi proteini ter reven z maščobami, je tudi bogat vir vitaminov (zlasti skupine B) in mineralov.”

Moja slaba lastnost je ta, da vedno delam po občutku, prilagajam sestavine in res v zelo redkih trenutkih uporabim tehtnico.
Pri nas bi rekli, da delam “od oka” , zato tudi spodaj nisem pisala nobenih količin. Se pri naslednjem bolje potrudim 😃

Kaj potrebuješ?

  • Piščančja prsa in nekaj začimb
  • Riž
  • 2 celi jajci
  • Pest naribanega sira
  • 2 žlici grobo zmletih ovsenih kosmičev
  • Začimbe po izbiri
  • Brokoli

Priprava:

Piščančja prsa posuješ z začimbami, jih odložiš na peki papir in daš v pečico. Pečeš na 180 º C do zlato-rjave barve.
Vmes narediš riževe polpete.  Jaz sem uporabila riž, ki mi je ostal prejšni dan od kosila. V nasprotnem primeru, ga pripraviš na tebi ljubi način, ali ga samo skuhaš in dodaš vse ostale sestavine. Dodaš dve celi jajci, sir, ovsene kosmiče ter malo mediteranskih začimb. Vse skupaj dobro premešaš, oblikuješ kroglice, jih sploščiš in popečeš na kokosovem ali olivnem olju.
Zraven postrezi brokoli, ki ga predhodno skuhaš, ter veliko skledo solate.

Dober tek 🙂

Pusti sporočilo