Hernija diska v ledvenem delu hrbtenice

Avtor: 19. maj, 2019 Članki

Velika večina ljudi (verjetno tudi ti ) je že vsaj enkrat v življenju pojamrala, da jih je uščipnilo v križu 🤔

Nič kaj prijetna bolečina 🤔😊

Bolečina lahko traja le par sekund, lahko traja več dni ali tednov, pri nekaterih ljudeh pa ta postane kronična.

☝️ Vzroki za to so različni, eden najpogostejših in najbolj bolečih pa je posledica zdrsa medvretenčne ploščice ali hernije diska.

☝️ Hernija se najpogosteje razvije v ledvenem predelu, med vretenci L5-S1 in L4-L5. Ta del hrbtenice je najbolj gibljiv in tudi najbolj obremenjen. Hernija diska v ledvenem delu pomeni zdrs oziroma izbočenje medvretenčne ploščice, ki leži med dvema vretencema. In prav ta zdrs, ki poteka v smeri živcev, nam zadaja najhujšo bolečino.

☝️ Do zdrsa diska lahko pride v trenutku, najpogosteje zjutraj, ko je ploščica hidrirana, ko vsebuje veliko vode. Največja vsebnost vode hkrati pomeni največjo verjetnost, da pride do zdrsa.

☝️ Najpogosteje se pojavi pri mlajših hrbtenicah, ki so bolj gibljive in hidrirane. Pri starejših hrbtenicah gre večkrat za luščenje plasti diskov, zaradi izgube vode.

☝️ Do zdrsa ne pride iz danes na jutri, ampak se pogoji za to ustvarjajo leta. Glavni povod za tovrstne težave je pokončna hoja in neprilagojenost velike, neoživljene strukture, ki se mora vse življenje upirati različnim obremenitvam.

  • VZROKI ZA NASTANEK HERNIJE DISKA?

V Centru Celote smo zagovorniki pravilnega gibanja, kar se nam in vam obrestuje tako pri gibanju na vadbah, kot pri opravilih v vsakdanjem življenju. Bolj kot bomo to ozaveščali, pazili na pravilno hojo, gibe, manj možnosti bomo imeli za pojav hernije diska v ledvenem delu hrbtenice.

Hernija diska nastane zaradi napačnih gibalnih vzorcev. Ti so posledica slabe telesne drže, preveč sedenja v napačnih položajih, pomanjkljive moči mišic in/ali mobilnosti sklepov.

Ledveni del hrbtenice primarno ni namenjen gibanju ampak stabilizaciji.

Gibanje mora izhajati iz kolkov, ledveni del je med gibanjem nepremičen, kar pomeni, da je sposoben absorbirati in prenašati sile iz spodnjih okončin v ramenski obroč.

Najpogostejši dejavniki, ki povzročijo hernijo diska:

🔸 Ponavljajoči upogibi trupa
🔸Dolgotrajno sedenje
🔸Pretirana gibljivost hrbtenice
🔸Enostranski in ponavljajoči gibalni vzorci
🔸Rotacije hrbtenice

Kako pozdraviti hernijo diska je odvisno od jakosti bolečine. Pri nenadnih, močnih bolečinah zdravniki po navadi svetujejo počitek, ter predpišejo zdravila proti bolečinam. Pri ljudeh s kroničnimi težavami predpišejo fizioterapijo. V primeru, da takšno zdravljenje ni uspešno je potreben operativni poseg, sploh pri sindromu kavde ekvine (imenova tudi konjski rep)

Gre za skupino simptomov in znakov, ki so posledica stiskanja dveh ali več živčnih korenin.

Kaj pa po operaciji?

  • REHABILITACIJA – POSTREHABILITACIJA

Po končani rehabilitaciji, ki jo opravijo fizioterapevti, sledi postrehabilitacija, ko se osredotočamo predvsem na odpravljanje vzrokov nastanka hernije.

Posrehabilitacija je sestavljena iz 4 faz

1️⃣ Stabilizacija ledvenega dela hrbtenice
(Ključen dejavnik tveganja za nastanek hernije diska je slaba stabilizacija trupa. Okrepiti je potrebno mišice trupa, ki so stabilizatorji ledvenega dela hrbtenice.

2️⃣ Razvoj mobilnosti kolkov
(če je v kolkih prisotno pomanjkanje mobilnosti, se lahko zgodi, da pričnemo kompenzirati z gibanjem v ledvenem delu hrbtenice ali medenico preveč rotiramo naprej)

3️⃣ Učenje pravilnih gibalnih vzorcev
(pravilni gibalni vzorci v kolku, medenici in hrbtenici)

4️⃣ Razvoj moči
(poudarek na mišicah nog, zadnjice, zgornjega dela hrbta in trupa)

Pomembno je, da pri vseh vadbah ohranjamo nevtralno linijo hrbtenice. Izjema so vaje za gibljivost, pri katerih na hrbtenico ne delujejo velike sile.

Kako to izgleda v praksi?

➡️ Pri dvigovanju bremen ohranjamo nevtralno linijo hrbtenice, pri zavezovanju čevljev, ko bremena ni, je varno gibanje v hrbtenici.

➡️ Cilj vadbe (postrehabilicaije) je, da zgradimo zdravo hrbtenico, da si bo posameznik, ki je v preteklosti trpel bolečine zaradi zdrsa diska, lahko zavezal bolečine z ukrivljeno hrbtenico brez bolečin.

Poskrbite zase in ne čakajte, da vas bolečina opomni na neravnovesje v telesu in zunaj njega.

Mi vam lahko pri tem pomagamo 💚

Pusti sporočilo